top of page

İTÜ İŞLETME FAKÜLTESİ

Tür

Eğitim Birimi

Yer

Maçka - İstanbul

Tarih

Kasım 2019

  Çeşitli eğitim yapı tiplerinin bulunduğu günümüz dünyasında üniversiteler bu tiplerin arasında en önemli yerini halen korumaktadır. Üniversiteler gerek ihtiyaçları gerek kullanıcı yoğunluğu bakımından morfolojik ve mekansal anlamda geniş çeşitliliğe sahiptir. İTÜ İşletme Fakültesi mimari projesi de bulunduğu bağlam itibariyle karmaşık bir yapı programı olarak ele alınabilir. Şehrin içerisinde yer alan ve kentsel bağları oldukça güçlü olan işletme fakültesi binası bununla birlikte tarihi iki yapıyla olan teması sayesinde bugün ve geçmişin kesiştiği önemli bir noktada yer almaktadır. Tasarıma başlanırken bu bağlam gözetilmiş ve arazinin kuzey cephesinde yer alan bu iki tarihi binanın dokusuna olabildiğince saygı gösterilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte işletme fakültesi binasınında güçlü bir etki oluşturması amaçlanmıştır. 

İlk karar olarak işletme fakültesi binası işlevlerini bir kabuk içerisinde toplama fikri düşünülmüş ve bu kabuk ile önde bulunan tarihi binalara bir fon oluşturması sağlanmıştır. Bu sayede tarihi binalar arkadaki karmaşık şehir dokusunun arasında kaybolmak yerine arkasında onun anıtsal duruşunu daha da güçlendirecek bir fon ile birlikte güçlü ve masif etkisini ön plana çıkarması düşünülmüştür. İşletme fakültesi binası bu kabuk ile fonu oluşturmasının yanı sıra kabuğun yarı saydam olması hem ışık hem de iklimlendirme olarak yapıyı zenginleştirmesi sağlanmıştır. Yapının dışında bulunan kabuk düz satıh kabuğun içerisinde yer alan bina birimlerinin bir kısmının kabuğun dışına çıkmasıyla binanın statik duruşu bu birimlerin hareketleriyle dinamik bir hale büründürülmüştür. Bir diğer deyişle kabuk düz hareketsiz, sakin duruşunun tam aksine istenildiği takdirde hareket eden birimler sayesinde oldukça hareketli, dinamik, neşeli bir yapıya bürünebilecek bir tasarım elde edilmiştir.

  Kabuğun içerisinde yer alan birimler farklı kütlelerin biraya gelmesi ile oluşmuştur. Bu kümülatif birliktelik sağlanırken mevcut ağaç dokusuna azami ölçüde saygı gösterilmiş ve bu doğrultuda kütlelerin konumuna karar verilmeye çalışılmıştır. Bu birimleri bağlayan aynı zamanda yapının omurgası olarak da görülebileceksirkülasyon alanı yer almıştır. Bu sirkülasyon alanından karakol binasına geçiş de bulunmakta ve bu sayede tüm birimlere rahat bir erişim sağlanabilmektedir.

 

  Eğitim alan ve eğitim veren birimler olmak üzere kurgulanan plan şemasında eğitim veren görevliler kendi bölümleri bağlamında aynı birim ve katlarda yer alması göz önünde bulundurulmuş. Bununla birlikte eğitim alan öğrenci veya katılımcıların yine bölümleri bağlamında aynı birim ve katlarda yer almasına dikkat edilmiştir.Hizmet veren mekanlar ise örneğin: fotokopi odası, kafeterya, kantin, vb. mekanlar zemin kat ve son kat olmak üzere ortak alanlarda ye alması düşünülmüştür. Çelik yapı sistemine sahip olan fakültenin aynı zamanda kabuğunu oluşturan sistemde çelik bir iskeletten meydana gelip yüzeylerini çelik tül oluşturmaktadır. Yapıda bir de hareketli birimler olan çelik yapı sistemleri yer almaktadır.

bottom of page