top of page
Ara
Muhammed Metin Altuntaş

Sosyal Sigortalar Kurumu Binası - Sedad Hakkı Eldem

Güncelleme tarihi: 10 Eyl 2020

Sedad Hakkı Eldem'in 1962 yılında yapılan SSK Binası, 1986 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.



Sedad Hakkı Eldem'in Zeyrek'te bulunan SSK binası 1962 yılında belirli sayıdaki katılımcıya açılan yarışmayı kazanmasıyla uygulanmaya başlanmıştır. Tasarlanan projede dispanser, kahve, banka ve büro gibi fonksiyonlar bulunmaktaydı ancak inşa sonunda kompleksin tamamı kuruma devredilince yapı sadece büro olarak kullanılma sunulmuştur. Sedad Hakkı Eldem'in Türk evi üzerine geniş çalışmalarını yapıda çok sayıda düşey pencereleri (1-2 oranlı)(1.45-2.90) geometrik bezemeleri, geniş saçakları ve cumbalı uygulanışı ile kendine has bir üslupla uygulamıştır. Sadece yapı özelinde değil mahalle, sokak dokusuna uyum ve silueti bozmadan yapılan tasarımı açısından da geleneksel mimari özellikleri gözlenmektedir. Farklı büyüklükteki binalar eğimli arazide çevre düzenini bozmayacak şekilde arka mahalle siluetine uyumlu konumlandırılmıştır.


Sedad Hakkı Eldem'in Türk evi üzerine geniş çalışmalarını yapıda çok sayıda düşey pencereleri, geometrik bezemeleri, geniş saçakları ve cumbaların uygulanışı ile kendine has bir üslupla uygulamıştır. Sadece yapı özelinde değil mahalle, sokak dokusuna uyum ve silueti bozmadan yapılan tasarımı açısından da geleneksel mimari özellikleri gözlenmektedir.

3537 m²'lik ada üzerindeki Topoğrafya baz alınarak yapı grubu parçalı ve birbirine bağlantısı olan 5 ana kütleden oluşmaktadır. Kot farkı ile yapılara farklı kotlardan giriş-çıkış bulunmaktadır. Kot farkı ve parçalı form sayesinde avluların farklı kotlarda kullanımı yapıya olumlu özellik kazandırmıştır.


Farklı yükseklikteki yapılar aynı cephe özelliklerini tekrarlamaktadır: Küçük beton sütunlarla modüler olarak bölünmüş düşey pencere dizileri, küçük köşe profilleri, yüzeylerdeki geometrik bezemeli panoların kullanımıyla vurgulanmış küçük ölçekli bir yapı etkisi. Bu mimari spontane gelişmiş tarihi bir İstanbul mahallesinin mekansal morfolojisiyle, bir Auguste Perret klasisizminin katı mimari disiplini arasında bir yerde durur”(Yücel,1983:61). Cephe ön taraftan caddeye bakarken arka tarafta tarihi bölgeye bakmaktadır. Dışarıdan bakıldığında da SSK binası siluete zarar vermeyerek sokak siluetine uyum sağlamıştır.


Sedad Hakkı Eldem'in Türk evi konusundaki bilgisinin modern bir dışa vurumu olan SSK Binası aynı zamanda yeni yaygınlaşmaya başlayan betonarmenin böyle sade, basit, simetrik bir strüktür kullanımı ve günümüzde de taşıyıcılar açısında bir hasar olmaması yapının önemli özelliklerindendir. SSK Binası 1986 yılında Ağa Han ödülü kazanmıştır.



101 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page